seul gagnam station....etc. COREEA DE SUD: Suprafata: 98.484 km2 Asezare geografica: 33°7" - 38°30" N, 125° - 129°40" E Populatia: 43.268.000 locuitori Densitatea populatiei: 425 locuitori/km2 Capitala si cel mai mare oras: Seul (Seoul), 10.920.000 locuitori Limba oficiala: coreeana Produse importate: titei, substante chimice organice, piese de masini, orez Produse exportate: produse chimice, imbracaminte,, placaje, piese de masini electrice, incaltaminte, otel, nave Moneda oficiala: won 91won = 100 jeon) Produsul intern brut: 78.950 milioane dolari SUA Forma de stat: republica Industria Coreea de Sud are o varietate de minerale, inclusiv wolfram, antracit si cantitati mici de minereuri de fier, caolin, argint, zinc, plumb si aur. Acestea au ajutat la cresterea industriilor, alaturi de o administrare eficienta, munca ieftina si o forta de munca bine educata si de incredere. Coreea de Sud este a treia mare natiune industriala in Asia dupa Japonia si China. Exista numeroase industrii de produse electronice, mase plastice, produse chimice, automobile, constructii navale, incaltaminte si imbracaminte. Succesul recent a fost realizat prin concentrarea asupra pietei de export, indeosebi pentru Japonia, America de Nord si Europa de Vest. Agricultura 21% din suprafata tarii este folosita pentru agricultura si 1% pentru pasuni. 665 din suprafata totala este impadurita. Zonele agricole se gasesc de-a lungul depresiunilor de coasta si in principalele vai de rauri. Orezul ocupa doua treimi din zonele cultivate, dar mai sunt si alte cereale, legume si fructe importante. Ginseng, o radacina medicinala, este cultivata de unii fermieri. Doar 20% din forta de munca lucreaza acum in agricultura, fata de 505 acum 40 de ani.
Cele mai mari oraşe din Coreea de Sud Seul Pusan Tsche-mul-p-ho Taegu Taiden Kwangju Suigen Goyang Seongnam Ulsan Bucheon Tsiuentcheou Ansan Tyundyu Anyang Sangwon Hoko Vijongbu Hwaseong Cheju Tenan Kwangmyŏng Kimhae Masan Reisui Chinju Kumi Iksan Moppo Kunsan
Istorie
Potrivit coreenilor, primul lor stramos s-a nascut in 2333 IHr. Oamenii de stiinta spun ca teritoriul Coreei a fost locuit prima data in jurul anului 30.000 IHr, cand triburile din centrul si nordul Asiei au gasit aceasta peninsula. Sub presiune constanta din partea Chinei, aceste triburi s-au unit pentru a intemeia un regat, in primul secol. Pana in anul 700, regatul Silla al Coreei avea o cultura proprie si ridica palate, pagode si gradini, influentand si cultura Japoniei. La inceputul secolului XIII mongolii au parjolit regatul Coreei. La caderea imperiului mongol, dinastia Choson a preluat puterea si s-a dezvoltat scrierea coreeana. In 1592 Japonia, urmata de China, a invadat Coreea. Aici s-a mutat dinastia chineza Manchu. Coreea si-a inchis portile catre lumea exterioara, pana in anii 1900.
In 1904 a invadat Japonia, anexand peninsula in 1910. Japonezii au fost conducatori aspri, sentimentul anti-japonez fiind puternic si astazi, in toata peninsula. Miscarile de gherila impotriva japonezilor au avut loc in provinciile din nord si Manchuria. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, SUA a ocupat sudul peninsulei, iar URSS-ul a preluat nordul. Stalin l-a trimis pe Kim II Sung, un tanar ofiter coreean, sa ia in primire transformarea comunista a nordului. Acesta a ajung rapid la conducerea guvernului Coreei de Nord, sfidand planul de alegeri libere a Natiunilor Unite. In Coreea de Sud au avut loc alegeri democrate, iar cand statul si-a declarat independenta, Nordul a invadat. Razboiul a durat pana in 1953 si s-a soldat cu moartea a doua milioane de oameni.
Dupa cativa ani de semi-democratie in sud, legea martiala a fost instaurata in 1972. Urmatorii 15 ani au oscilat intre democratie si lege martiala represiva, culminand cu masacrul celor 200 de studenti in 1980. La sfarsitul anilor 80, protestele studentilor izbucneau in toata tara, acestora alaturandu-li-se si muncitorii. Acestia cereau alegeri democrate, libertatea presei si eliberarea prizonierilor politici. Intr-un act surprinzator pentru toata lumea, presedintele a fost de acord cu toatre pretentiile protestatarilor.
In anul 2000, presedintele Coreei de Sud a facut o vizita istorica in Coreea de Nord, cateva luni mai tarziu fiindu-i acordat premiul Nobel pentru Pace. In decembrie 2001, presedintele Kim al Coreei de Sud a devenit primul lider asiatic ce a vorbit in fata Parlamentului European de la Strasbourg. informatii:
Scoateti-va incaltamintea dupa ce intrati intr-o casa coreeana. La intalnire, o mica plecaciune este apreciata de locuitori. La masa, nu incepeti sa mancati inainte de persoana cea mai in varsta.
Seul este un oras aglomerat, asa ca luati-va gandul de la respectarea spatiului personal. In cultura coreeana, familia si societatea sunt baza, astfel incat deseori veti fi intrebati de varsta si statutul social.
Nu lasati niciodata betisoarele in orez si nu chemati pe cineva cu mana cu palma in sus si folosind un deget, deoarece astfel isi cheama coreenii cainele. Este interzisa scrierea numelui cuiva cu culoare rosie, deoarece simbolizeaza moartea. Numarul patru este considerat ghinionist, la fel ca si multiplu de patru.
Coreea are patru sezoane distincte, cu un muson umed vara, in mijlocul anului si o iarna foarte rece din noiembrie pana in martie. In largul coastei sudice, Jeju-do este cel mai cald si mai umed loc din tara.
Daca aveti posibilitatea, vizitati Coreea toamna (septembrie-noiembrie). Este insorit, cerul este albasru si peisajul este de vis. Iarna este rece si secetoasa, dar puteti veni in acest anotimp daca va place sa schiati, daca va plac templurile drapate in zapada, lipsa turistilor si aerul inghetat. Primavara poate fi frumoasa, insa este si perioada cea mai aglomerata cu turisti japonezi. Vara este fierbinte, inabusitoare, umeda, alomerata, scumpa si exista pericolul taifunurilor. Ora oficiala este GMT +9.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.